tBE vaccin ICA maxi uppsala

När ska man vaccinera sig? I Sverige finns TBE främst i Stockholms, Södermanlands och Uppsala läns kusttrakter. Vuxna och barn från 1 år som vistas i riskområden rekommenderas att vaccinera sig mot TBE. Klinikerna som ligger inne på ICA Maxi har öppet både kvällar och helger, så passa på nästa gång du är och handlar. Därefter ges en fjärde injektion efter.

tBE vaccin ICA maxi uppsala

Våra mottagningar för mer information om kliniker och öppettider. TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan orsaka en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Viruset finns i fästingens spottkörtlar och kan snabbt överföras av ett bett. De flesta som smittas får lindriga besvär men upp till en tredjedel får hjärn- eller hjärnhinneinflammation vilket kan leda till förlamning och till och med död. Vi tillämpar alltid drop-in så ingen tidsbokning behövs. För att upprätthålla skyddet rekommenderas att man sen vaccinerar sig vart 5:e. För personer över 50 år rekommenderas en extra dos två månader efter dos. Tredje dosen, som kan tas tidigast efter 5 månader, ges vanligen inför nästa säsong, alltså högst 12 månader efter dos. Vaccinationen bör påbörjas i god tid före fästingsäsongen och omfattar sammanlagt tre injektioner som ger ett gott skydd under de tre första åren. Det går utmärkt att vaccinera sig mot TBE på samtliga Minutkliniker i Stockholm och Göteborg. Vem bör vaccinera sig?

Runt 70-80 procent av alla rapporterade fall av TBE kommer härifrån. Var kan man vaccinera sig? Därför kan du smittas av TBE även om du snabbt tar bort fästingen. Men på senare år har allt fler fall av TBE även rapporterats från Västra Götalandsregionen. Vanligtvis får man två doser med 13 månaders mellanrum. Utomlands finns smittrisk i stora delar av Centraleuropa, i de baltiska länderna, i Ryssland och på Åland.

Watski uppsala, Ica maxi jönköping fisk, Jula varuhus uppsala öppettider, Explosion i uppsala nummer,