tbe utbredning västra götaland

för höga i träskor butik malmö proportion till nyttan. Ett enda fästingbett kan ge dig TBE, fästingöverförd hjärninflammation. Började i Skaraborg - Det började med ett första fall i Skaraborg. Det är inte omöjligt att vi får ytterligare ett ställe på kusten i sommar, säger Peter Nolskog.

F stingburen hj rninflammation (TBE) har fyrdubblats i V stra G taland de senaste fem ren. Vistas du i ett riskomr de och vill vara utomhus s r vaccination enda skyddet om du vill vara s ker p att inte smittas, s ger Peter Nolskog, smittskyddsl kare i V stra G talandsregionen (VGR). F r att ett omr de ska vara ett. TBE -riskomr de kr vs att det dels finns infekterade.

TBE har fyrdubblats h r r de nya riskomr denatbe utbredning västra götaland

TBE vaccination lund, Veterinär västra frölunda,

Peter Nolskog vet inte varför smittan helt plötsligt spridit sig västerut. TBE sprider sig både västerut och söderut i Sverige. Men man kan uppskatta att borrelia kan inträffa i den områden där fästingen lever vilket innefattar i princip hela Sverige söder om Stockholm och längs östkusten norrut. 2016 rapporterades flest antal fall i Stockholm, Uppsala, Västra Götaland och Södermanland. Smittan kommer alltid först till områden kring hav och sjöar och sprids sedan vidare med rådjuren. Enligt den preliminära sammanställningen rapporterade landets smittskyddsenheter förra året in 270 fall av TBE, det vill säga fästingburen hjärninflammation, till Folkhälsomyndigheten. Under graviditet och amning ska därför vaccination bara göras om det är ytterst angeläget att få skydd mot TBE.